Central de
Reserves
932 04 10 41
Atenció al
Client
973 62 11 99
Generalitat de Catalunya
Català · Español · English · Français
Menú d'Skipallars.cat

Descobreix el Pallars Sobirà » La Gastronomia al Pallars Sobirà

La Gastronomia al Pallars Sobirà

Galeria d'imatges

AnteriorsSegüents
 

El Pallars Sobirà és una comarca famosa per la seva gastronomia típica de muntanya amb plats elaborats amb productes de proximitat tals com el formatge, els embotits, les verdures i hortalisses, les carns (bruna dels Pirineus...), la caça i fins i tot el vi; entre molts d'altres.


Molts són els actors implicats en la conservació del "patrimoni" gastronòmic de la comarca i dels productes autòctons; productors agrícoles i ramaders, restauradors i institucions i associacions locals.


Entre elles en destaquen:


 Associació Gastronòmica "La Xicoia"


web: http://www.laxicoia.com


telf: 973 622 063


L’Associació Gastronòmica La Xicoia està composada per professionals de la restauració que volen difondre els atractius i les característiques de la cuina del Pallars, el tret diferencial de la qual són, sens dubte, els productes de muntanya.


Entre els plats típics del Pallars destaquen derivats del corder, com la girella, els formatges o el palpís, i fins i tot, els que tenen com a base l’anomenat ruc català. Aquesta agrupació gastronòmica ha treballat darrerament en la recuperació del receptari que inclou la carn d’aquest animal.


La Xicoia va néixer l’any 2003. Des de llavors organitza anualment el Ral·li Gastronòmic, on es poden degustar plats tradicionals iapostes innovadores als restaurants que integren el col·lectiu. L’oferta gastronòmica es complementa amb activitats divulgatives i de formació.


Dins del programa del ral·li també s'organitzen concursos culinaris i es lliura la Xicoia d’Or, que premia personatges populars d’arreu de l’Estat espanyol, productes alimentaris i la trajectòria de destacats cuiners.


Formen part de l'Associació els restaurants: Ca l’Andreu, Cafè Pessets, El Pigal, Fonda Farré, Hotel Castellarnau, Hotel de Rei, Hotel els Puis, Hotel La Morera, Hotel Montaña, Hotel Pessets, Hotel Poldo, Hotel Roya, Pensió Andreva, Pensió Can Mariano, Pensió Trainera i el Roch Hotel.


 Associació d'AgroS - Espai Tomata


web:http://www.laccb.cat/ca/espai-tomata


telf: 973 08 30 09


L’Associació té com a objectiu la integració de la dansa, la gastronomia, el món agrari i el compromís social lligat al territori.


Les sinèrgies que es poden generar entre els elements donen força i contingut a un projecte innovador que neix des de l'àmbit local.


L'Espai Tomata és una de les branques del projecte que forma la Caseta de la Coma de Burg. nucli d'operacions del laboratori viu d'aquest projecte de cuina, alimentació i salut a través del qual difonem un nou concepte de gastronomia: la cuina compromesa. N'és la responsable la Neus Montllor.


Recentment ha estat certificat amb el segell "Slow Food" de les Terres de Lleida, que premia els restaurants que segueixen els criteris de "Slow Food"; la protecció del productor local, l'ús de productes de proximitat i el menjar de temporada; entre d'altres.